Sosyal Medya

Dünya

Fransa’da cumhurbaşkanı adaylarının ortak noktası: Türkiye

İlk turu 23 Nisan’da yapılacak seçime katılan adayların hiçbiri Türkiye’nin AB üyelik perspektifine destek vermiyor.



Fransa'da cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 23 Nisan'da yapılıyor. İlk turda hiçbir aday tek başına yüzde 50 barajını aşamazsa, en fazla oy alan ilk iki aday 7 Mayıs'taki ikinci turda yarışacak.

4 Ä°SÄ°M KRÄ°TÄ°K

Seçime 11 aday katılıyor. Ancak anketler bu adaylardan sadece 4'ünün (Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon ve Jean-Luc Mélenchon) ikinci tura kalma şansına sahip olduğunu gösteriyor.

DW'nin aktardığına göre; son anketlerde kendisini “vatanseverlerin adayı” olarak tanımlayan milliyetçi Marine Le Pen yüzde 25, hiçbir siyasi partiye baÄŸlı olmayan ve merkezde konumlanmış görünen Emmanuel Macron yüzde 24, saÄŸ partilerin adayı François Fillon yüzde 19, Fransız Komünist Partisi tarafından da desteklenen “solun solu”nun adayı Jean-Luc Mélenchon ise yüzde 18 oy oranına sahipler. Seçime iki haftadan az bir süre kala seçmenin 3'te 1'inin henüz kararını vermediÄŸi, bir o kadarının da sandık başına gitmeyi düşünmediÄŸi söyleniyor.

ADAYLAR AB'Yİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Avrupa teması 2012 yılındaki son cumhurbaÅŸkanı seçimi kampanyasına oranla bu yıl daha fazla gündeme geliyor. Ancak tartışma geçmiÅŸte olduÄŸu gibi AB entegrasyonu temelinde deÄŸil, “AB'nin deÄŸiÅŸtirilmesi” veya “AB'den çıkış” perspektifinde gerçekleÅŸmekte. Fransa'da merkezde konumlanmış küçük çaplı partiler dışında bugün hiçbir siyasi hareket açık ifadelerle mevcut AB'yi desteklemiyor. Federal Avrupa fikrini savunan ise yok denecek kadar az. 

LE PEN AB'DEN ÇIKACAK

Buna rağmen seçilme şansı yüksek dört adayın AB vizyonları arasında nüanslar mevcut. Marine Le Pen, örneğin, iktidara gelmesi halinde AB'nin ulusal egemenlik temelinde yeniden dizayn edilmesi için diğer AB devletleriyle müzakere edeceğini, bu müzakereler başarısızlıkla sonuçlanırsa Fransa'da AB'den çıkış için (Frexit) referandum düzenleyeceğini söylüyor.

Le Pen AB'nin geniÅŸleme sürecine de karşı çıkıyor. Dini, kültürel ve tarihi gerekçelerle Türkiye'nin olası AB üyeliÄŸine karşı olduÄŸunu ifade ediyor. GeniÅŸleme sürecindeki Türkiye'ye AB bütçesinden “aşırı para akıtıldığını” söylüyor. Ä°ktidara gelmesi halinde Türkiye ile zaten pratikte durmuÅŸ olan müzakereleri derhal bitireceÄŸi sözü veriyor. 

Marine Le Pen, Türkiye ile AB arasında sığınmacılar konusunda varılan anlaÅŸmaya da karşı çıkıyor. Bu anlaÅŸmaya karşı çıkmayan CumhurbaÅŸkanı François Hollande'ın Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'e “boyun eÄŸdiÄŸi” görüşünü savunuyor. Fransa'da belli baÅŸlı siyasi partilerin çoÄŸu da bu çizgide.

MACRON "ÇOK VÄ°TESLÄ°” AVRUPA Ä°STÄ°YOR

Seçimin ikinci turunda Le Pen'in rakibi olma ihtimali yüksek görünen Emmanuel Macron çok vitesli Avrupa fikrine destek veriyor. Macron sadece 39 yaşında ve bu yıl katıldığı cumhurbaÅŸkanı seçiminden önce herhangi bir seçime katılıp vekil seçilmiÅŸ deÄŸil. Asıl mesleÄŸi bankacılık. Devlet tecrübesi ise 2012-2014 arası CumhurbaÅŸkanı Hollande'ın kabinesinde danışmanlık ve 2014-2016 yılları arasında 2 yıl 4 gün Ekonomi bakanlığından ibaret. Buna raÄŸmen “kurum olarak AB'nin desteklediÄŸi aday” olarak tanımlanıyor. AB genelinde savunma, güvenlik, enerji ve dijital ekonomi alanlarına öncelik verilmesini savunuyor. Euro kullanan ülkeler arasında gönüllü olanların daha fazla entegrasyona gidebileceklerini söylüyor.

Macron, AB'nin “geniÅŸleme sürecini yönetemediÄŸini” ve bu sürecin AB'yi “felce uÄŸrattığı” görüşünü de savunmakta. Bu baÄŸlamda Macaristan ve Polonya ile bugün yaÅŸananları örnek gösteriyor. Türkiye'nin AB üyeliÄŸine karşı olduÄŸunu ifade etmekle birlikte, tam olarak ne anlama geldiÄŸini açıklamadan “Türkiye'ye kapıların kapatılmaması gerektiÄŸini” söylüyor.

Macron, programını açıklarken yaptığı konuÅŸmalarda Türkiye'yi Avrupa formatı dışında gördüğü mesajı da veriyor. Türkiye'yi Rusya, Ä°ran ve Suudi Arabistan ile birlikte “yeni güçler” olarak niteliyor. “Uluslararası planda istikrar ve Fransa'nın da çıkarları öyle gerektirdiÄŸi için, otoriter rejimlerden oluÅŸan bu ülkelerle diyaloÄŸun ÅŸart olduÄŸunu” savunuyor.

SaÄŸ partilerin adayı François Fillon AB'nin geniÅŸleme sürecinin durdurulması ve AB içindeki mevcut sorunlara odaklanılmasını savunanlardan. Türkiye ile “stratejik ortaklık” oluÅŸturulmasını istiyor. Fillon 2015 yılında Fransız Millet Meclisi'nde yaptığı bir konuÅŸmada, Türkiye'nin AB üyeliÄŸinin “mümkün olmadığını, arzu da edilmediÄŸini” söylemiÅŸ, gündeme gelmesi halinde Fransa'nın bu üyeliÄŸi halk oylaması yoluyla veto edeceÄŸi öngörüsünde bulunmuÅŸtu. Fillon, Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaÅŸkanı olduÄŸu 2007-2012 yılları arasında baÅŸbakanlık yapmıştı. Fillon “stratejik ortaklık” öneriyor

MÉLENCHON AB Ä°LE "YENÄ°DEN MÃœZAKERE" Ä°STÄ°YOR

Son haftalarda gerçekleÅŸtirilen kamuoyu yoklamalarının sürpriz ismi Jean-Luc Mélenchon da mevcut koÅŸullarda Fransa'nın AB üyeliÄŸini sorgulayan adaylar arasında. AB'nin “aşırı liberal” politikalarını sert ifadelerle eleÅŸtiren ve bu eleÅŸtirileri toplumda geniÅŸ yankı bulan Mélenchon, Marine Le Pen ile aynı gerekçelerle olmasa da, AB antlaÅŸmalarının sosyal boyut ön plana çıkarılarak yeniden müzakere edilmesini istiyor. Bu yapılmadığı takdirde Fransa'nın AB üyeliÄŸinin halk oylamasına sunulmasını öneriyor. Mélenchon, mevcut ÅŸartlarda Türkiye'nin AB üyeliÄŸinin mümkün olmadığını düşünüyor. Tüm Avrupa solu gibi Avrupa standartlarında demokrasiye sahip olmayan bir Türkiye'nin AB perspektifine tamamen karşı çıkıyor. PKK'nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması için Avrupa çapında baÅŸlatılan imza kampanyasının da destekçilerinden.

Cumhurbaşkanı seçimi yarışındaki diğer 7 aday arasında da Türkiye'nin AB üyelik sürecini açıkça destekleyen tek bir isim bulunmuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.